Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Raggvåfflor
Portioner: 4-6 som förrätt
Raggvåfflorna är mäktiga och passar som en förrätt. Ett par hjärtan per person räcker. Servera gärna med crème fraiche, röd lök och fiskrom. Eller varför inte som svenska tapas med lite fläsk och lingon?
50 g smält smör eller smör och rapsolja
1 äggula
1 dl vetemjöl (gärna med fullkorn)
1 dl vatten
2 krm salt nypa salt
1 dl vispgrädde, vispad
1 äggvita, vispad till hårt skum
200 g mjölig potatis, gärna King Edward
Till servering:
Löjrom, forellrom eller stenbitsrom
Crème fraiche eller smetana
Finskuren rödlök eller gräslök
Smält smöret och låt svalna. Rör ihop smör, äggula, mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Vispa äggvitan och grädden fluffiga var för sig. Vänd först ner grädden, sen äggvitan i mjölsmeten.
Skala potatisen och riv på rivjärnets grövsta sida. Vänta med att med att riva potatisen tills resten av smeten är klar, så är risken mindre att den mörknar.
Hetta upp ett våffeljärn och grädda våfflorna gyllengulbruna. Var gärna lite snål med smeten och ta hellre lite i underkant än för mycket i laggen så blir de fint knapriga.
Källa: svenskpotatis.se
Receptmakare: Elisabet Stelin
Foto: Björn Tesch