Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »När man tar fram GI-värdet för ett livsmedel skall alltid den undersökta portionen innehålla 50 g kolhydrater. I verkligheten äter vi sällan exakt 50 g kolhydrater vid måltiderna. Mängden kolhydrater i olika livsmedel varierar en hel del liksom hur stora portioner vi brukar äta. Vi äter oftast ganska mycket av pasta, ris, potatis och bröd men kolhydratinnehållet varierar från cirka 49 g/100 g i bröd till cirka 19 g/100 g i kokt potatis. Variationen beror till stor del på hur mycket vatten som livsmedlet innehåller. Effekten på blodsockret av ett speciellt livsmedel kommer därför i praktiken att påverkas både av GI-värdet, kolhydratinnehållet och av portionsstorleken.
Glykemisk belastning
För att kunna ta hänsyn till detta har man allt mer börjat använda begreppet glykemisk belastning (glycemic load) vilket är det samma som GI-värdet multiplicerat med den mängd kolhydrater som finns i den portion man äter och dividerat med 100. En stor portion av ett livsmedel med medelhögt GI kan därför ge samma glykemiska belastning som en mindre portion av ett livsmedel med högt GI.
Se exempel i tabellen nedan.
GI-värden samt glykemisk belastning per portion för några vanliga livsmedel
Livsmedel | GI * Medelvärde +/- spridning |
Kolhydrater (g/100g) |
Normalportion** |
Glykemisk belastning |
Morot, kokt | 82 +/- 20 | 9 | 100 g | 7 |
Vita bönor, kokta | 40 +/- 12 | 14 | 190 g | 11 |
Kikärter, kokta | 39 +/- 8 | 23 | 170 g | 15 |
Banan | 74 +/- 5 | 22 | 105 g = 1 medel | 17 |
Äpple | 52 +/- 3 | 12 | 125 g = 1 medel | 8 |
Apelsin | 60 +/- 5 | 10 | 110 g = 1 medel | 7 |
Fikon, torkade | 87 | 60 | 45 g | 23 |
Aprikoser, torkade | 44 +/- 2 | 50 | 45 g | 10 |
Vitt bröd | 100 | 49 | 60 g = 2,4 skivor | 29 |
Fullkornsbröd med hela korn |
71 +/- 7 | 46 | 60 g = 2 skivor | 20 |
Potatis, kokt | 107 +/- 20 | 19 | 150 g | 30 |
Potatis + kikärter | 70 | 21 | 75 g + 75 g | 22 |
Pasta, kokt ”al dente” |
64 +/- 5 | 26 | 225 | 37 |
Ris, ”klibbigt” | 91 +/- 9 | 24 | 175 | 39 |
Ris, klibbfritt | 68 +/- 4 | 27 | 175 | 32 |
Artikelns sökord
GI, GI-Värde, GI-Tabell, Kolhydrater