Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

GI-tabell

När man tar fram GI-värdet för ett livsmedel skall alltid den undersökta portionen innehålla 50 g kolhydrater. I verkligheten äter vi sällan exakt 50 g kolhydrater vid måltiderna. Mängden kolhydrater i olika livsmedel varierar en hel del liksom hur stora portioner vi brukar äta. Vi äter oftast ganska mycket av pasta, ris, potatis och bröd men kolhydratinnehållet varierar från cirka 49 g/100 g i bröd till cirka 19 g/100 g i kokt potatis. Variationen beror till stor del på hur mycket vatten som livsmedlet innehåller. Effekten på blodsockret av ett speciellt livsmedel kommer därför i praktiken att påverkas både av GI-värdet, kolhydratinnehållet och av portionsstorleken.

Glykemisk belastning
För att kunna ta hänsyn till detta har man allt mer börjat använda begreppet glykemisk belastning (glycemic load) vilket är det samma som GI-värdet multiplicerat med den mängd kolhydrater som finns i den portion man äter och dividerat med 100. En stor portion av ett livsmedel med medelhögt GI kan därför ge samma glykemiska belastning som en mindre portion av ett livsmedel med högt GI.
Se exempel i tabellen nedan.


GI-värden samt glykemisk belastning per portion för några vanliga livsmedel

Livsmedel              GI *
Medelvärde +/- spridning     
 Kolhydrater
  (g/100g)

 Normalportion** 

Glykemisk belastning 
per porton

         
Morot, kokt  82 +/- 20  9  100 g                7
Vita bönor, kokta   40 +/- 12  14  190 g  11
Kikärter, kokta  39 +/- 8  23  170 g  15
Banan  74 +/- 5  22  105 g = 1 medel  17
Äpple  52 +/- 3  12  125 g = 1 medel  8
Apelsin  60 +/- 5  10  110 g = 1 medel  7
Fikon, torkade  87  60  45 g  23
Aprikoser, torkade  44 +/- 2  50  45 g  10
Vitt bröd  100  49  60 g = 2,4 skivor  29
Fullkornsbröd
med hela korn
 71 +/- 7  46  60 g = 2 skivor  20
Potatis, kokt  107 +/- 20  19  150 g  30
Potatis + kikärter  70  21  75 g + 75 g  22
Pasta,
kokt ”al dente”
 64 +/- 5  26  225  37
Ris, ”klibbigt”  91 +/- 9  24  175  39
Ris, klibbfritt  68 +/- 4  27  175  32

Artikelns sökord

GI, GI-Värde, GI-Tabell, Kolhydrater