Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Planera

Ett sätt att göra vardagslivet lite lättare och spara tid är att göra en veckomatsedel. Passa också på att veckohandla när du gjort din matsedel. Om du i förväg vet vad du ska ha till middag, kan du ta ut köttfärsen eller kycklingen ur frysen kvällen före och låta det tina långsamt i kylen. Du har också möjlighet att se till att övriga ingredienser finns hemma.

Låt alla i familjen var med och bestämma så blir alla nöjda. Förse er med veckans erbjudande från mataffärerna, kokböcker och mattidningar. Om du har skolbarn, titta på skolmatsedeln, så att ni inte planerar liknande mat samma dag. Även favoritmaten blir tjatig om man får den två gånger på samma dag. En dag vardera för soppa, fisk, kött, soppa och vegetariskt kan vara en bra början. Glöm inte grönsakerna och de andra tillbehören (utgå ifrån matcirkeln). När matsedeln för veckan är klar är det dags att göra inköpslista. Försök att koncentrera inköpen till en gång i veckan. Ta gärna med kassar att bära hem varorna i.

För att komma igång med matsedeln kan ett tips vara att skriva ner i efterhand vad ni har ätit. Efter några veckor har du en matsedel som kan återanvändas, men plocka gärna in nya rätter någon gång ibland för variationens skull. Utgå också från det du har hemma i frys, kyl och skafferi när du ska planera veckans mat.

Ett annat tips är att också skriva ner "räddningsplankor", det vill säga snabblagade rätter att ta till när det trasslar till sig och både barn och föräldrar är trötta.