Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Ett mellanmål är, precis som det låter, en mindre måltid mellan huvudmåltiderna. Mellanmålet ska tillföra både näring och energi och hålla oss pigga och på gott humör. Med ett mindre, planerat mellanmål, undviker du att bli jättehungrig och du minskar risken för småätande.
Anpassa efter behov
Det är vanligt att man trillar dit på de mindre nyttiga mellanmålen eller att man äter för mycket om man är vrålhungrig. Anpassa storleken på mellanmålet efter vad du ska göra och hur långt det är till nästa huvudmål. Mellanmålet ska inte förstöra aptiten på maten vid huvudmålet. Är det bara en timme kvar till middagen kanske en frukt eller några bitar grönsaker är bästa alternativet.
Många barn gillar frusna (iskalla) ärtor, majskorn, små broccolibuketter eller frusna bär.
Kom också ihåg att mellanmålet inte är heligt. Vissa människor föredrar att äta mer vid huvudmåltiderna och har inget behov av mellanmål.
Ett mellanmål behöver inte alltid vara så fantasifullt. Det bör ofta också vara ganska enkelt att ordna till och kanske behöver vi ibland ta med det i t ex en väsk. För barn är t ex mjölk och smörgås samt en frukt ofta alldeles tillräckligt.
Ett bra mellanmål kan bestå av:
Variation får du genom att byta ut pålägg, bröd, frukt och grönsaker. Undvik sötade produkter som fruktyoghurt, nyponsoppa, kräm, söta flingor och o´boy.
Vill du trots allt ha lite mer variation är andra enkla, lättlagade alternativ: