Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Med lagad mat både till lunch och middag är det lättare att täcka näringsbehovet. Varje måltid ska vardera motsvara ca 25 – 35 % av vårt dagliga intag. Tycker du att det tar för mycket tid att laga två måltider varje dag, kanske du kan laga en större mängd till middagen och sedan värma resterna till lunchen dagen efter. Du kan också spara mycket tid genom att laga större satser av grytor och andra rätter som går bra att frysa.
Det är viktigt att göra hälsosam mat tillgänglig. Då lär sig både barn och vuxna att tycka om och äta sådan mat. Får man pröva olika sorters grönsaker vid varje måltid så blir det till slut en vana. Men det krävs tålamod, eftersom de flesta behöver upprepade erfarenheter för att vänja sig vid nya smaker.
För att barn skall ha en möjlighet att reglera sitt matintag på att bra sätt, är det viktigt att vi vuxna gör bra mat tillgänglig vid rätt tillfällen. Om barn har chansen att välja snacks och sötsaker istället för mat med bra näringsinnehåll, trasslar man till det för barnets egen förmåga att bestämma hur mycket de skall äta. Med andra ord; ät regelbundet och ät dig då mätt på det som serveras! Då är risken för småätande och sötsug mindre mellan måltiderna.
Planera lunchen/middagen med hjälp av matcirkeln och portionerna efter tallriksmodellen. Självfallet ska man ta tillvara barnens synpunkter när det gäller valet av maträtter, men det är den vuxna som har det slutgiltiga ansvaret för vad som kommer på bordet.