Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen visar på ett enkelt sätt, hur man komponerar en bra lunch eller middag. Modellen visar proportionerna mellan olika komponenter i måltiden. Genom att planera på detta sätt blir balansen mellan olika näringsämnen bra.

Tallriksmodellen kan även användas som ett hjälpmedel för att få en miljömässigt bra måltid där de animaliska delarna inte skall bli för stora och de miljösmarta och billiga basvarorna som bröd, potatis, gryn, rotfrukter, baljväxter m fl grönsaker skall få en framträdande roll.

Lägg märke till att tallriksmodellen visar proportioner mellan de tre delarna. Oavsett om man äter mycket eller litet är proportionerna desamma. Modellen säger ingenting om hur mycket man ska äta - det avgör hunger och energibehovet. Samma tallriksmodell används även för olika typer av vegetariska måltider

Tallriksmodellen har tre delar, men de syns inte alltid så tydligt som på bilden nedan. T ex en lasagne, soppa eller sallad serveras inte på detta pedagogiska sätt, men delarna skall finnas med i måltiden för att ge bra mättnad.

Den första delen består av potatis, gryn, pasta, ris eller bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. För den som behöver mycket mat eller till måltider utan t ex potatis, gryn eller pasta serveras bröd.

Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär. Denna del är lika stor som den förra. Den som har svårt att hålla normalvikt eller är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken.

Den tredje och minsta delen är avsedd för något proteinrikt som t ex baljväxter (ärtor/bönor/linser), fisk, ägg, fågel, kött, nötter, ost, quorn eller tofu.

Vissa ingredienser, t ex baljväxter, kan räknas som grönsakdel, proteinrikt eller stärkelsedel. Vuxna och barn kan ha samma proportioner mellan komponenterna på tallriken. Det är bara mängden som varierar. Täck cirka en fjärdedel av tallriken med något proteinrikt. Resten av tallriken delas mellan potatis, gryn eller pasta och grönsaker, rotfrukter, baljväxter, samt frukt och bär. Små barn, upp till 2 år, kan behöva lite extra fett i maten (speciellt om maten generellet är fettsnål), helst i form av t ex olja eller flytande matfett. Ca 1 tsk per portion kan vara lagom.
Fotograf: Thomas Carlén