Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Steka

Steka i stekpanna
Att steka rätt är svårare än att koka. Vid kokning regleras värmen av vattnet med vid stekning måste man klara den detaljen själv.

I allmänhet använder man fett i stekpannan för att minska risken att det fastnar i pannan. Den idealiska stektemperaturen ligger mellan +150 grader och + 180 grader. Vid lägre temperaturer får man inte den önskade brynta ytan, vid höga temperaturer är risken stor att stekfettet bränns och ger dålig smak. Dessutom ökar de höga temperaturerna risken för att man får en fin stekyta innan livsmedlet stekt igenom och att ytan blir bränd när man stekt tillräckligt länge.

Enklaste sättet är att använda stekfett med ”färgsignal” dvs. det blir gyllenbrunt när det är lagom att lägga i det man ska steka. Sådant fett är fast fett t.ex. smör eller margarin.

Lägger man en klick matfett i kall stekpanna och placerar denna på elplatta ställd på 3/4 effekt, är det dags att börja steka när fettet fått ljusbrun färg och slutat skumma. Lägg i det du ska steka och sänk plattan något steg. Stek därefter livsmedlet tills det är färdigt.

Steka i fuktig värme - bräsera
När det gäller att steka ett stort stycke kött eller mjuka upp bindväven i mindre bitar från framdel av nöt, så bryner man först och sedan eftersteker på lägre temperatur. Då behöver man tillsätta vätska för att hålla en jämn efterstekningstemperatur, detta kallas då att bräsera.

Artikelns sökord
Steka mat, steka kött, steka rätt, stektempratur, stekpanna, stekt