Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Låt ugnen göra jobbet!

Satsa på maträtter som nästan lagar sig själv - mindre jobb, mindre disk och massor av spännande rätter och smaker är resultatet. Dessutom behöver du inte bry dig om flera olika tillagningstider – allt blir klart på en och samma gång. Temperaturen är jämn och du kan laga stora satser åt gången. Ugnsstekning är dessutom fettsnålt och ger ofta ett saftigare resultat än på spisen.

Att tillaga mat i ugn har flera fördelar:

  • Maten sköter sig själv, du får tid till annat.
  • Det går att hålla jämn temperatur, risken för bränd mat minskar.
  • Man kan med fördel laga mycket mat samtidigt, t.ex. köttbullar.
  • Hela middagen i en och samma form.
  • Genom att koka och steka på låg temperatur behålls saftigheten.
  • Fettsnålt jämfört med stekning på spisen, framförallt vid panerade rätter.

I ugnen kan du tillaga många snabba och enkla middagsrätter där allt finns i samma form och bara behöver kompletteras med sallad och bröd, som t ex gratänger och pajer. Många gånger blir det mycket enklare och prisvärt.

Använd köttermometer!
När du helsteker kött eller fisk bördu alltid använda en köttermometer, annars är det svårt att veta när maten är klar. Ett vanligt fel är att man översteker för ”säkerhets skull” och får en torr köttbit eller sönderkokt fisk.


Några tillagningstips:

Köttbullar
Jättebra när du köpt storförpackning av köttfärs. Gör köttbullssmeten efter ett grundrecept i kokbok och rulla köttbullar. Värm ugnen till 225-250°. Smält en klick matfett i en långpanna i ugnen. Låt matfettet bli brynt. Lägg därefter i köttbullarna. Stek i 5 – 8 minuter beroende på hur stora köttbullarna är. Skaka lite i långpannan några gånger så köttbullarna blir brynta runt om.

Tillaga kött i ugn, besök: www.svenskkottinformation.se
» Långbakad fläskkarré

Kyckling
Värm ugnen till 200-225°C. Pensla kycklingen med smält matfett och soja, salta och peppra. Fyll kycklingen med något gott tex citrusfrukter, örtkryddor, katrinplommon, philadelphiaost med smak av curry och timjan, etc. ”Nåla” ihop kycklingen med tandpetare. Lägg kycklingen i en form (gärna en blötlagd lergryta) och stek i ugnen ca 50-60 min el tills köttsaften är klar när du provar med en sticka i lårvecket på kycklingen.

Tillaga kyckling i ugn, besök: www.svenskfagel.se

Fisk
En utmärkt metod att laga fisk i ugnen är att tillaga den i sitt eget spad vilket är lämpligt för tex plattfiskar. Lägg fisken på en smörad plåt och tillaga den i 100 graders ugnstemperatur tills den är genomtillagad (ca 55 grader innertemp).

Tillaga fisk i ugn, besök: www.svenskfisk.se 

Mer om...Låt ugnen göra jobbet! Ta genvägen... »

Artikelns sökord
Laga mat i ugn, kött i ugn, fisk i ugn, kyckling i ugn, ugnstempratur, ugnsstekning, kött-termometer