Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Förvara mat i kyl & frys

De flesta bakterierna förökar sig långsamt i mat som förvaras i kylskåpstemperatur. Läggs maten i frysen avstannar förökningen helt. Men fett kan fortsätta att härskna även i kyla, men det går långsammare än i högre temperatur. Minska risken för mögel genom att ha torra och rena förpackningar.

4°C i kylen förlänger hållbarheten
Råvaror och färdiglagad mat bör helst förvaras i kylskåp vid 0 till +4°C eller allra högst +8°C. Om du sänker temperaturen från 8°C till 4°C ökar hållbarheten mycket. Mjölk som förvaras i runt 8°C brukar hålla runt 7 dagar från förpackningsdatum. Om mjölken istället förvaras vid 4°C kan mjölken istället hålla i upp till ca 21 dagar. Smaka och lukta på mjölken innan du häller ut den!

Ha koll på temperaturen i ditt kylskåp
Ditt kylskåp bör ha en termometer så att du lätt kan kontrollera temperaturen. Men kylskåpens olika hyllor och facken på dörren har olika temperatur lite beroende på hur kylskåpet är konstruerat. Det bästa sättet att veta var det är kallast och varmast i ett kylskåp är att lägga en termometer på olika platser i kylskåpet, eller att ställa ett glas med vatten och mäta temperaturen i vattnet. Det kan skilja flera grader mellan varmaste och kallaste platsen i kylen. Generellt är det ofta varmare i dörren än på hyllorna.

Lägg känsliga varor där det är kallast
Känsliga varor som skivat köttpålägg, rökt fisk, färdiglagad mat och rå fisk, kött, fågel eller köttfärs är exempel på varor som är bra att förvara där det är som kallast i kylen. Sallad på påse och skurna grönsaker har ofta en rekommendation om att förvaras runt 2°C vilket många inte uppmärksammar. Läs alltid på matens förpackning vilken temperatur som rekommenderas.

Undantagen som trivs i rumstemperatur
De flesta grönsaker, rotfrukter, frukter och bär trivs bäst i kylskåpet. Grönsakslådor finns för att de ska hjälpa till ett hålla en lite högre fuktighet.
Men grönsaksfrukter som tomat, gurka, squash och aubergin trivs inte när de är för kallt. Inte heller sötpotatis eller bananer. Dessa kan med fördel förvaras i rumstemperatur. Om du vill ha dem i kylskåp trots allt förvara dem på den plats i kylen där det är varmast.
Lök med torra skal (gul, röd, silver, vit m fl) och även ingefära ska förvaras torrt i t ex papperspåse, öppet kärl eller nät. De kan förvaras i rumstemperatur eller i kylen. Men kom ihåg, att så fort du skär i en grönsak eller frukt blir det en kylvara.

Håll en obruten kylkedjan och undvik kondensbildning
Försök att inte bryta kylkedjan. Håll maten kall från butiken till hemmet. Packa till exempel alla kylvaror tillsammans i en kasse när du handlar, eller ta med dig en kylväska med kylklampar om det är varmt och det tar tid innan du kan plocka in varorna i kylen hemma.
Ställ in maten i kylen direkt du kommer hem. Låt inte heller maten stå framme i rumstemperatur längre än nödvändigt när du lagar mat eller äter. En jämn kall temperatur ökar hållbarheten och kvaliteten. På detta sätt minskar också risken för kondensbildning i förpackningarna. Kondensbildning och fukt i förpackningen ökar risken för mögel, grönsakerna ruttnar snabbare och det gör också att grönsaker och rotfrukter skrumpnar snabbare. Påsar med t ex morötter kan behöva öppnas för att kondens ska kunna passera ut och lägg ev en bit hushållspapper i påsen. Byt ut förpackningar som är fuktiga av kondens eller smutsiga, eller torka upp i förpackning.

Först in - först ut
Håll koll på hållbarhet och datummärkning på maten. Det är en bra regel som hela hushållet bör känna till och jobba efter; att den nyaste varans ställs längst in i kylskåpet ochatt man ska ta den äldsta förpackingen eller grönsaken före den nya. 

Håll rent
Då och då behöver kylskåpet göras rent. Oftast räcker det att torka av hyllplan, fack och lådor med diskmedel och vatten och en vanlig trasa. Torka torrt med en torr trasa eller handduk. Då och då behöver inredningen plockas ut och diskas ordentligt för att få bort fett, kladd och missfärgningar. Om det är dålig lukt i kylskåpet kan lite citron eller ättika fräscha upp. 

I frysen
Varm mat som läggs in i frysen höjer temperaturen på maten som redan ligger i frysen (detsamma gäller för kylen). Frys in i platta eller små portioner och lite i taget så undviker du problemet. Frysen ska hålla minst -18°C, gärna kallare. Tina gärna fryst mat i kylskåpet eller i kallt vatten. Läs mer om mat i frysen här.

Cecilia Sassa Corin, matkonsult, HUshållningssällskapet Västra