Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Picknick och utflyktsmat

När solens strålar värmer och det grönskar och blommar för fullt i naturen längtar de flesta ut i skog och mark. Då kommer picknickkorgen väl till hands. Här finns tips på bra utflyksmat - enkelt och lätt att ta med ut i naturen!

Mat smakar så mycket bättre utomhus! Bra utflyktsmat är oftast mat som kan ätas kall och som man kan äta direkt ”ur handen” t.ex. piroger, portionspajer, wraps, pannkaksrullar, fyllda bröd (t.ex. tunnbröd, pitabröd, pain riche etc.) – då slipper vi också disken… Bitar eller stavar av gurka, morötter, blomkålsbuketter, selleristjälkar eller annat som man kan hitta på i grönsaksväg är praktiskt och gott!

Färdigbredda smörgåsar kan bytas ut mot bröd där pålägget redan är inbakat t.ex. gifflar fyllda med ost och skinka eller brytbröd med ost och örtkryddor. Färsk frukt är aldrig fel- antingen som den är eller i bitar, kanske på ett fruktspett!

Matiga sallader är både gott och mättande att ha med. Portioner eventuellt i förväg eller ta med tallrikar och bestick.

Sol, värme och aktiviteter kräver dryck, och vatten är den bästa törstsläckaren. Skiva några gurkskivor eller pressa i lite saft av citron, lime eller apelsin för att variera smaken. En idé är att fylla pet-flaskor med vatten, och frysa in dem i god tid. När det är dags att ge sig iväg fungerar flaskan som kylklamp och när isen har smält som törstsläckare.

Kall soppa eller smoothie är bra mat på sommaren och varm soppa på termos är bra utflyktsmat på vintern! Recept hittar du i vår receptbank och några förslag finns här nedanför.

Med något särskilt att fira kanske ni vill packa något sött till kaffet också. Eller en paj.

Tänk också på att skydda mat från värme. Det bästa är att packa utflyktsmaten i en kylväska med kylklampar i.

TIPS!
En smart idé är att fylla Pet-flaskor med vatten och frysa in dem i god tid. När det är dags att ge sig iväg fungerar flaskan både som kylklamp och törstsläckare när isen har smält.

Det bästa är att packa utflyktsmaten i en kylväska med kylklampar i.

Luktar termosen unket? Häll i hett vatten och några skedar bakpulver, låt det stå i ca 20 minuter. Skölj sedan och upprepa vid behov. Ett lätt och miljövänligt sätt att fräscha upp termosen!

Ta med hushållspapper och våtservetter - det brukar man alltid få användning för på utflykten och något att ta hem skräpet i som blir över…

Färgglada plättarPizzamuffins l Picknick-gifflar | Grillad kycksling i surdegsbaguett | Rågbröd med äggfyllning

Kalla soppor:  Svalkande gazpacho | Gurksoppa med avokado

 

Artikelns Sökord
Picknic mat, utflyktsmat, mat på utflykten