Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Dinkel/speltvete

Det tyska namnet dinkel har blivit namnet som de flesta odlare och kvarnar i Sverige använder. I Danmark talar man däremot ofta om ”speltmel”, men även i Sverige kan vi köpa bröd med namnet speltbröd. Speltvete är den gamla svenska benämningen som Jordbruksverket använder sig av. Det latinska namnet är Triticum spelta.

Dinkel på frammarsch
I hela Europa, liksom i USA, är dinkel/speltvete på stark frammarsch. Det är ett av våra första stråsädesslag, som inte har förändrats mycket under tusentals år. Den goda och näringsrika dinkeln som odlades av lantbrukare för ca 5000 år sedan, upplever nu en ny renässans!

Gotland var först
Dinkel, eller spelt (triticum spelta), har odlats i hela Europa (främst i Tyskland, Schweiz och Österrike) och Nordafrika under tusentals år, och är en underart till arten vete i växtfamiljen gräs. Dinkel odlades i Sverige under stenåldern och har faktiskt funnits här ända in på 1960-talet. Idag odlas det på flera olika ställen i Sverige. Men på Gotland var man först ut med dinkel! Några kvinnor i Visby blev intresserade av den tyska abbedissan Hildegard av Bingens liv. I hennes böcker från 1100-talet prisar hon dinkeln och skriver om dess hälsobringande egenskaper.

Klarar kargt och tufft klimat
Det är en robust gröda som tål ett kargt och tufft klimat. Dinkel trivs på magra och kalkrika jordar. Kärnan hos dinkel omges av ett kraftigt skal som skyddar den mot miljögifter och sjukdomsangrepp under växtperioden och lagringen. Dinkel har en dubbel uppsättning agnar och ska därför avskalas som havre, vilket sker i en speciell maskin. Skalen används i Tyskland som fyllning i kuddar!

För hälsans skull
Dinkel är ett vitamin- och proteinrikt vete som på senare år blivit uppmärksammat på nytt. Dels för att det har en fyllig god smak, men också för dess hälsosamma egenskaper. Detta ”ursäde” innehåller mer B-vitaminer och fibrer än vanligt vete. Innehållet av järn, koppar, magnesium och zink är högre och dessutom är dinkel en proteinrik vetesort och proteinet består till stor del av gluten. Gluteninnehållet gör att bakegenskaperna blir bra. Det är däremot ingenting för glutenallergiker. En belgisk studie har visat att innehållet av fytinsyra som normalt finns i grovt mjöl är lägre i dinkel. Eftersom fytinsyra hämmar järnupptaget är detta bara positivt.

Grauballemannens sista måltid
Visste du förresten att den danske så kallade Grauballemannen som hittades välbevarad i en mosse och som stammar från ca 2000 f Kr hade bland annat ätit dinkel i sin sista måltid. Läs mer om dinkel på www.dinkelcentrum.se.

Dinkel = Slow food
Slow food rörelsen som vill slå vakt om och främja den agrikulturella mångfalden har nominerat bröd bakat av Ölands lantvete och Borstvete från Gotland att ingå i ”The ark of taste”.