Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatis - en nyttig och god knöl

Potatis har fantastiska egenskaper. Den innehåller inget fett, den är mättande och innehåller c-vitamin, järn och fibrer. Äter du potatisen med skalet på, får du också i dig en stor dos av nyttiga antioxidanter. Ny forskning visar att potatisen gör oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin, vilket gör oss lugna.

Några olika sorter
Här är några av våra bästa svenska sorter. En del är tidiga, andra mognar sent. En del är fasta och andra mjöliga. Smart är att välja rätt sort till rätt rätt.

  • Amadine - Väldigt god att baka hel i ugnen med havssalt, olivolja och timjan.
  • Bintje - Bra allroundpotatis som passar till allt utom mos.
  • King Edward - En mjölig potatis som passar bra till mos och till att baka. Kokas helst med skalet på.
  • Mandelpotatis - God att göra mos av och steka som klyftor i ugnen.
  • Sparrispotatis - Passar utmärkt till kokning, råstekning, potatissallad och klyftpotatis.
  • Blå Kongo - Udda färg. passar till kokning och potatissallad.

Andra spännande sorter att prova är Solist, Minerva, Arrow, Magda, Ariel, Oreana, Melody, Lady, Felicia och Balmoral. Fråga gärna efter olika sorter i din matbutik!


Nyfiken på potatis, besök www.svenskpotatis.se och www.potatisitiden.se

 

Potatissmaker | Potatis som råvara | Färskpotatis | Potatisens år | Potatismos