Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Rotfrukter

Inte bara morötter
Rotfrukter, näringsrika och lagringståliga, har länge varit viktiga ingredienser i husmanskosten, inte minst i länder med kallt klimat. I Sverige är moroten den mest populära. Men rotfrukter är så mycket mer än morötter. Palsternacka, rotselleri, rödbeta, gulbeta, svartrot, kålrot, rotpersilja, jordärtskocka, majrova, rättika, rädisa och pepparrot räknas alla till rotfrukterna. Konsistensen gör att de kan användas i många olika typer av tillagade rätter och den stora smakvariationen ökar användningsområdena än mer.

De flesta kan också ätas som råkost. Finriven rödbeta, palsternacka eller kålrot är t.ex. läckra alternativ till moroten på råkosttallriken. Några av rotfrukterna tänker vi mer på som vårprimörer, som t.ex. rädisa och majrova. Pepparrotens intensiva smak gör att vi endast använder den som smaksättare.

Kalium för blodtrycket och skelettet
Gemensamt för alla rotfrukter är att de är bra källor till kalium, ett mineral som uppmärksammas allt mer både när det gäller att minska risken för högt blodtryck och för benskörhet. Högt intag av kaliumrika rotfrukter, grönsaker och frukter har i flera studier visat sig leda till sänkt blodtryck och till viss del kunna motverka den negativa effekten av salt, inte minst i den omtalade DASH-studien.

Färgrika antioxidanter
Moroten är välkänd för sitt innehåll av betakaroten, en orange karotenoid som både kan omvandlas till vitamin A i kroppen och fungera som antioxidant. Olika typer av antioxidanter har sannolikt stor betydelse för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och andra sjukdomar där fria radikaler är inblandade. Fria radikaler är ämnen som ständigt bildas i ämnesomsättningen men som också tillförs kroppen via cigarettrök och andra luftföroreningar.

Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult Lund