|
Foto: Thomas Carlén
|
Viltkött
Viltkött är kanske det bästa köttet att äta ur miljösynpunkt, då djuren helt har vuxit upp på vad naturen ger.
Etisk synpunkt
Många tycker också att det är bra val ur etisk synpunkt eftersom djuren har fått leva efter sina naturliga behov. Att äta viltkött är däremot inte en möjlighet som alla har...
I dag är det möjligt att köpa viltkött i många vanliga välsorterade affärer. Man behöver inte längre känna en jägare eller ha tillgång till en saluhall för att komma åt det eftertraktade köttet. Man brukar dela in vilt i två huvudkategorier; småvilt och storvilt. Småvilt är till exempel hare, kanin, fasan, tjäder, änder, duva och ripa. Till gruppen storvilt räknas bland annat älg, hjort, rådjur och ren.
Eftersom djuren är så olika passar de också att tillaga på varierande sätt.
Många anser att viltkött är mer okej att äta än kött från tamdjur. Det hänger ofta samman med att de vilda djuren fått leva i frihet och anses vara "lyckliga" så länge de levde.
Viltkött är mörkare till färgen och har en fylligare, något sötare smak än tamdjurens.
Hos de flesta av våra tamdjur är köttet marmorerat, dvs fettet finns insprängt. Oftast har viltkött fettet lagrat i depåer utanför de stora muskelgrupperna eller i buken. Det innebär att kött från vilda djur generellt är magrare än kött från tamdjur. Samtidigt kan man då konstatera att viltkött lätt kan bli aningen torrt vid tillagning om man inte använder andra feta tillbehör vid tillagningen.
Grovlek och struktur på viltköttet varierar från djur till djur och beror också på djurets ålder. Enklast är att tillaga en stek från ett större viltdjur som älg, rådjur och hjort. Stek i ugnen, krydda med den klassiska viltkryddan enbär, samt salt och peppar och tillaga tills köttet är rosa eller genomstekt. Variera efter tycke och smak. Samla upp den goda skyn och använd som grund för såsen, genom att späda med lite vatten, eventuellt buljong, samt reda av med lite mjöl- gräddblandning.