Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Matfett

Matfett innehåller fleromättade, enkelomättade och mättade fettsyror i olika proportioner. I fett finns också vitamin A, D och E i varierande mängd. Fetter som är mjuka vid kylskåpstemperatur innehåller större andel omättat fett än de fasta matfetterna.

Om du väljer ett matfett med nyckelhålsmärkning så vet du att det har en bra fettsyrasammansättning och att de bara innehåller lite salt.

Välj gärna smörgåsfett med hög andel omättat fett. Om du inte har problem med undervikt eller har dålig aptit är det bra att breda tunt med matfett på brödet eller använt magert smörgåsfett till smörgåsen. När bredbart pålägg används kan matfettet ofta uteslutas. 

Till matlagning och bakning är det ofta bra att använda mjukt eller flytande matfett som har bra proportioner av hälsosamma och livsnödvändiga fettsyror. Magert fett passar inte till stekning. Om matfettet upphettas länge eller till hög temperatur är det bättre att använda ett fast matfett.

Förvara fast och flytande matfett i kylen och gärna även olja. Vissa oljor, t ex olivolja, stelnar i kylen men blir rinnande när den får rumstemperatur igen. Därför är det vanligt att förvara olja i rumstemperatur. För att minska risken för härskning är det bra att köpa så små flaskor att de går åt snabbt eller att ha en större flaske i kyken för att sedan hälla över i en mindre flaska som får stå framme, allt eftersom oljan går åt.

Flytande matfetter innehåller vanligen 80% fett och olja 100% fett. Fettandelen i smörgåsfetter varierar mellan 25-80%.

Bra att veta:
1 dl flytande matfett motsvarar 100 g fast matfett
1 msk flytande matfett motsvarar 15 g fast matfett
1 msk olja väger 13-15 g

Många av de flytande matfetterna i Sverige är gjorda med en stor andel rapsolja och har en bra fettsyrasammansättning. Generellt är mängden av så kallade transfetter låg i matfetter i Sverige. Transfetter anses precis som mättade fetter bidra till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Det små mängder transfetterna som finns i matfetter härrör vanligen från naturliga transfetter som finns i komjölk och produkter av komjölk.

Små barn behöver mer fett
För att maten ska ge tillräckligt med energi till barnet behöver maten innehålla lite större andel fett än vuxnas mat. Tänk därför på att gärna servera matfetter med hög fetthalt och stor andel omättat fett till små barn. Nyckelhålet är en god hjälp.

Om du blandar ner 1 tsk fett direkt i det lilla barnets portion, får det i sig det extra fett som det behöver. Mer än 1 msk extra fett om dagen behövs inte. Det är bra om du använder flytande matfett och matolja i vardagsmaten eftersom de innehåller bättre fetter än matfett i fast form.

Hur länge man ska fortsätta att ge barnet extra fett i maten, beror på barnets ålder, vikt och på hur fet maten är i sig. De flesta vuxna äter något fetare mat än vad som rekommenderas och den maten är oftast tillräckligt fet för barnen. Om maten är mager kan barnet behöva lite extra fett upp till två-treårsåldern.