Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Halloween - pumpornas helg

I Sverige är det högsäsong för pumpa kring Halloween-helgen. Tidigare var det svenska Halloween-firandet sammanfallit med Allhelgonahelgen, men numera är firandet alltid 31 oktober, det vill säga samma dag som Halloween firas i USA. Halloween har blivit allt populärare här i Sverige på senare år, vilket också gett pumpan ett uppsving i Sverige.

Halloween-traditionen anses ursprungligen härstamma från de keltiska prästerna i det forntida Gallien och Britannien (dagens Storbritannien). De trodde att ett monster som kallades "Dödens Konung", härjade natten före Alla Helgons Dag. För att skrämma bort monstret tände de keltiska prästerna stora eldar.

Dagens variant på dessa eldar är pumpalyktor som görs av skalet på en pumpa som mejslas ut så att det liknar ett ansikte med grinande mun.

Gör din egen Halloween-lykta

Köp en Halloween-pumpa. Skär av ett lock vid skaftet och gröp ur allt kött med hjälp av en sked. Ta bort och spara kärnorna och köttet. Rita motivet - vanligtvis ett ansikte. Skär ut ögon, näsa och mun. Sätt i några värmeljus i pumpan, tänd och lägg på locket. Placera lyktan utomhus. För att minska brandrisk kan du med fördel använda batteridrivna blockljus eller värmeljus.

Det fungerar också bra att göra små lyktor av paprika. Ta bort kärnhuset och skär ut ett ansikte. Använd batteridrivna värmeljus i så blir det fina bordsdekorationer.

Det finns mycket gott att laga till av både pumpaköttet och kärnorna. Det går utmärkt att mixa och frysa in pumpaköttet och ha det till bakverk eller i soppor och grytor. Kärnorna kan rostas. 

Pumpapizza med lufttorkad skinka |Härliga pumpa | Rostade pumpakärnor/snacks |Pumpasoppa |Pumpapaj | Pumpahummus

Fler recept med pumpa finns i receptbanken. Ange pumpa i sökfältet i högra hörnet på hemsidan.

 

Artikelns sökord

Haloween, Pumpa, Pumparecept