Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Midsommartid

Midsommar är något de flesta av oss förknippar med sol, värme och god mat. För många symboliserar den starten på den efterlängtade sommaren. Till midsommar vill vi gärna sitta vid ett dukat bord med härliga primörer där jordgubbar och färskpotatis står högst upp på önskelistan.

Att vi firar midsommar till minne av Johannes Döparens födelse är det nog många som inte längre känner till. Midsommarfirandet är en gammal tradition i Sverige, men en hel del inslag av trolldom och spådom. Förr i tiden var elden midsommarens symbol. Av lågornas höjd, rökens tjocklek och riktning trodde man sig till exempel kunna utläsa mycket om den kommande årstiden.

De flickor som kunde hoppa över midsommarbålet tre gånger utan att bränna sig, kunde räkna med att bli gift och få många barn. Ville man inte hoppa över elden gick det lika bra att dansa kring nio eldar under midsommarnatten.

Elden har inte samma betydelse nu i våra dagar. Istället för att dansa kring nio eldar plockar midsommarflickan sju eller nio sorters blommor, lägger dem under huvudkudden och drömmer om sin tillkommande prins…

Fräsch och god mat hör midsommaren till. Du hittar många goda recept i vår receptbank!

Läs mer om några favoriter på midsommarbordet:

Matjessill | Färskpotatis | Koka färskpotatisDill | Jordgubbar |Gräslök|

Artikelns sökord

Midsommar, Midsommar mat, Midsommarfirande