Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Thanksgiving

Den fjärde torsdagen i november är det dags för Thanksgiving. I USA är det en gigantisk högtid i paritet med julen. Traditionellt sett äter man ugnsstekt kalkon tillsammans potatismos, sås och ”stuffing”, alltså de godsaker man stoppat kalkonen med.
Thanksgiving är i Nordamerika en mycket viktig familjehögtid och innebär en fyra dagars helg. Det är en stor helg för de flesta amerikaner, då många reser för att hälsa på familj och vänner.

Thanksgiving är en högtid med religiösa förtecken, men ska inte blandas ihop med svenska Tacksägelsedagen, vilken infaller den andra söndagen i oktober.

Historien berättar att en grupp pilgrimer seglade med båten Mayflower från Holland till Plymoth Rock. Medlemmarna i gruppen kom ursprungligen från England men hade flytt till Holland på grund av religiös förföljelse. Livet i Holland blev inte riktigt vad de tänkt sig så de förhandlade med ett företag i London att finansiera en pilgrimsresa till Den Nya Världen (USA).

Deras första vinter 1620 var katastrofal och många i gruppen dog. Efter svårigheter med skördarna fick man hjälp den första tiden av indianer, och när en god skörd äntligen kom, ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära, innehållande bland annat vilda ankor och gäss. Thanksgiving har varit en nationell helg sedan 1863.

Idag firas Thanksgiving med en middag som skiljer sig litet beroende på var man bor i USA men huvudingredienserna brukar vara kalkon med fyllning (som bland annat kan bestå av brödsmulor), sås, sötpotatis, tranbärssås, majsbröd, gryta med gröna bönor, paj med pumpa.

Eftersom Thanksgiving är en så stor fest i USA, är den en vanlig referens i amerikansk film och annan populärkultur. I USA innebär Thanksgiving även att julhandeln inleds.  

Artikelns sökord

Thanksgiving, Tacksägelsedagen