Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Planera GI-måltider

Tallriksmodellen är en bra hjälp för att få lagom proportioner. För att förlångsamma måltiden ytterligare kan man smaksätta grönsakerna med en god vinägrett där man inte sparat på vinägern och gärna också använda fermenterade grönsaker t.ex. surkål.

En måltid består sällan bara av kolhydratrika livsmedel utan innehåller också livsmedel med mycket protein (kött, fisk, ägg, ost) och livsmedel med mycket fett (t.ex. såser, dressingar, grädde, ost, matfett m.m.).

Både protein och fett gör att måltiden stannar kvar längre tid i magsäcken vilket gör att blodsockerhöjningen blir långsammare. Ur hälsosynpunkt finns det emellertid ingen fördel att äta extra mycket av någotdera.

Det bästa sättet att påverka måltidens GI-värde är att göra bra val när det gäller bröd, ris, pasta och potatis samt att minska på sockerinnehållet. Det är också viktigt att måltiden innehåller rikligt med grönsaker och rotfrukter av alla de slag, inte minst baljväxter.

Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult, Lund

Artikelns sökord

GI, GI-Värde, GI-Måltider