Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

GI & Potatis

Potatis har varit och är en viktig stärkelsekälla i den svenska kosten. Stärkelsen i rå potatis är oåtkomlig för spjälkning och tillför därför ingen energi alls. Stärkelsen i kokt, stekt och bakad potatis har däremot frigjorts och blivit lättåtkomlig. Tillagad potatis har därför ganska högt GI vilket tyvärr gett den ”dåligt rykte”.

Näringsmässigt är potatis bra mat under förutsättning att vi inte äter den i friterad eller stekt form. Den som vill sänka GI-värdet på en måltid och ändå äta potatis kan minska på portionen och istället lägga till något livsmedel med lågt GI som kokta baljväxter eller bröd bakat på hela korn.

Kall potatis är bättre
Ett annat sätt är att äta den kokta potatisen kall. När potatisen kyls omvandlas nämligen en del av stärkelsen till en form som inte kan spjälkas (resistent stärkelse) utan istället fungerar som kostfiber. Den kalla potatisen kan med fördel blandas med en dressing som innehåller vinäger. Ättikan i vinägern har den egenskapen att den förlångsammar tömningen av magsäcken och därför ger måltiden lägre GI.Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult, Lund

Artikelns sökord

Potatis, GI, GI-Värde