Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Kokta baljväxter i alla former passar utmärkt när man försöker hålla GI-värdet lågt.
Torkade och kokta baljväxter som olika sorters bönor, kikärter, gula ärter och linser har visat sig ha mycket lågt GI. Detta trots att de är både mjuka och lättuggade. Anledningen tros bl.a. vara deras höga innehåll av lösliga kostfiber, resistent stärkelse och ämnen som hämmar spjälkningen av kolhydraterna. Även om kokta baljväxter finfördelas, som i en välkokt ärtsoppa eller kikärtspastan hummus, bibehålls ett relativt lågt GI-värde.
Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult, Lund
Artikelns sökord
GI, GI-Värde, Baljväxter