Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

GI & Rotfrukter

Rotfrukter som morot, rödbeta, palsternacka och rotselleri är goda, näringsrika och billiga livsmedel. Rårivna har de ganska lågt GI men som kokta är GI-värdet högt.

Kokta rotfrukter
Mängden kolhydrater hos kokta rotfrukter är emellertid så pass låg att effekten på blodsockret av en normalportion (den glykemiska belastningen) blir liten, se tabellen i länken nedan. Det finns därför ingen anledning att avstå från de näringsrika rotfrukterna på grund av deras GI-värde. Dessutom är kokta morötter extra bra som källa till antioxidanten beta-karoten.

Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult, Lund

Artikelns sökord

Rotfrukter, GI, GI-Värde, Kokta rotfrukter