Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Rotfrukter som morot, rödbeta, palsternacka och rotselleri är goda, näringsrika och billiga livsmedel. Rårivna har de ganska lågt GI men som kokta är GI-värdet högt.
Kokta rotfrukter
Mängden kolhydrater hos kokta rotfrukter är emellertid så pass låg att effekten på blodsockret av en normalportion (den glykemiska belastningen) blir liten, se tabellen i länken nedan. Det finns därför ingen anledning att avstå från de näringsrika rotfrukterna på grund av deras GI-värde. Dessutom är kokta morötter extra bra som källa till antioxidanten beta-karoten.
Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult, Lund
Artikelns sökord
Rotfrukter, GI, GI-Värde, Kokta rotfrukter