Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

GI & Frukt

Bland våra vanliga frukter har äpplen, päron och apelsiner lägst värden men det finns ändå ingen anledning att undvika dem med högre GI.

Frukt och bär

innehåller kolhydrater i form av olika sockerarter, oftast en blandning av fruktos och glukos. Proportionerna dem emellan varierar däremot en del. Vissa frukter och bär har större andel fruktos än glukos och andra tvärtom. Eftersom fruktos har mycket lägre GI (cirka 27) än glukos (cirka 140) har detta betydelse för hur de påverkar blodsockret.

Frukt och bär innehåller också flera olika organiska syror som kan påverka hur snabbt magsäcken tömmer sig och därmed GI-värdet. Bland våra vanliga frukter har äpplen, päron och apelsiner lägst värden men det finns ändå ingen anledning att undvika dem med högre GI. Dels är innehållet av kolhydrater relativt lågt, vilket gör att den glykemiska belastningen inte blir så hög, och dels innehåller de en mängd nyttigheter i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Torkad frukt innehåller mycket kolhydrater men vanligtvis äter vi små portioner.

Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult, Lund 

Artikelns sökord

Frukt och bär, GI, GI-Värde,