Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

GI & Ris/Pasta

Vanlig kokt pasta har betydligt lägre GI-värde än vitt bröd trots att det handlar om samma finmalda mjöl. Anledningen är pastans struktur som är mer kompakt och därför tar längre tid att sönderdela och spjälka.

Vitt är sämre näringsmässigt
Näringsmässigt är både pasta och vitt bröd betydligt sämre än motsvarande fullkorns-produkter även om GI-värdet är ungefär det samma.
När det gäller ris varierar GI-värdet både beroende på hur det är processat och vilken sorts ris det handlar om. Vitt, polerat ris som blir klibbigt när det är kokt har högt GI.

Klibbfritt ris har lågt GI
Basmatiris har emellertid lägre GI
även om det är polerat vilket beror på att stärkelsen består av större andel amylos. Det märker man på att det klibbar mindre efter kokning. Ris som behandlats för att bli klibbfritt (parboiled) har lägst GI.

Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult, Lund 

Artikelns sökord

GI, Ris, Pasta, GI-värde ris