Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

GI & Socker

Socker är inte sämre än vitt mjöl när det gäller effekt på blodsockret.

Socker kontra vitt mjöl
GI-värdet för vanligt socker (sackaros) ligger något under 100 men varierar en del i olika studier (97 +/- 7). Socker är således inte sämre än vitt mjöl när det gäller effekt på blodsockret.

Diabetikers ändrade vanor
För diabetiker har den här kunskapen lett till att allt fler slutar använda speciella diabeteskakor, sylt etc. som är sötade med energifria sötningsmedel. Istället är det måttlighet som gäller. Socker i drycker bör däremot undvikas eftersom det höjer blodsockret extra snabbt. Dessutom kan mängden socker bli ganska stor om man dricker mycket.

Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult, Lund

Artikelns sökord

Gi och Socker, Diabetiker, Sackaros