Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Regnskog, växthus och transporter

Långa transporter ger stora utsläpp. Ett svenskt äpple ger t ex 60% mindre transportutsläpp än ett från Nya Zeeland. Vilken väg maten tar innan den når din tallrik, har stor betydelse. Ställ frågor i din butik om både transportsätt och ursprung. Då kan du göra skillnad!

Mat måste transporteras

Ris transporteras långt och odlas i vattentäckta fält som avger metangas. Ersätt ris med matvete, korngryn, potatis eller pasta.

Välj kranvatten istället för importerat flaskvatten. På så sätt sparar man mer än 95% av energin.

Köp gärna närproducerad potatis och öl, eftersom dessa varor är tunga att transportera.

Välj bröd från ett lokalt bageri istället för bröd från ett långväga.

Flygtransporterad mat som t ex exotiska frukter och bär ger oss stora utsläpp av klimatpåverkande gaser.

Mer regnskog

Att bevara det öppna landskapet i Sverige är en av de viktiga anledningarna till att vi vill köpa det som produceras i vår närhet. Som en klimatföreläsare sa:

”Om du tycker att det är viktigt med öppna landskap i Argentina och Brasilien, så kan du ju köpa kött därifrån”.

Man kan dock inte veta om de har betat regnskogsmark som har huggits ner för att bereda betesmark. Regnskogen behöver skyddas, den tar upp koldioxid och motverkar de negativa utsläppen. Utsläppen av koldioxid ökar dels när man bränner ned skogen, dels från den öppna marken. 

Välj säsongsanpassat

Salladsgrönsaker, sallad, tomat och gurka som vi äter mycket av, ger stora utsläpp eftersom de ofta odlas i oljevärmda växthus. Om växthusen värms upp med biobränsle istället för med olja så kan klimatpåverkan halveras.

Att också tänka säsong och äta grönsaker och frukt efter årstiden är klimatsmart. Under vinterhalvåret finns det kål och många olika slags rotfrukter – morot, palsternacka, kålrot, jordärtskocka, rödbetor, rotselleri – att välja på som har odlats på friland i Sverige. Frossa i färska grönsaker på sommaren och frukt och bär på hösten. Svenska jordgubbar finns i juli men inte till jul!

Artikelns sökord
Regnskog, Transport, Utsläpp, Växthus