Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Baka - en passion!

Det börjar helt oskyldigt med ganska enkla recept. Mjöl, jäst, salt och vätska – blanda, jäs och grädda. Men när sedan brödet står där ljuvligt doftande, får man lätt blodad tand och vill pröva mer. Och varför inte? Sätt fart på experimentlustan och testa nya recept, mjölsorter och bakningstekniker!

 


Låt fantasin flöda!
Bröd behöver inte nödvändigtvis vara ”smörgås”- ofta är kanske vårt vardagsbröd mest ett underlag för diverse pålägg. Men lika gott kan det vara att äta brödet precis som det är eller baka in pålägget i brödet. Smaksätt med t.ex. riven ost, örtkryddor, krossade eller soltorkade tomater, torkad frukt, rivna morötter eller olika sorters nötter och frön. Ta en titt i kylskåpet  och blanda ner något nytt i degen!

Utbakningssätt kan man också variera. Brytbröd i olika modeller, kransar, kringlor, gifflar, solrosor……ja, det finns ingen ände på variationsmöjligheterna!
 

Nya varianter
Något som blir underbart gott är att baka ut degen som en gammaldags butterkaka och fylla med antingen riven ost och smulad örtkrydda eller med mjukrört smör (bara lite), vetegroddar och sesamfrön.

Spännande är det också att pröva att baka bröd som jäser över natten eller att skålla mjölet och att använda surdeg. Lergrytan kan man också använda till bakning, man både jäser och gräddar brödet i grytan. Det blir mycket gott!

Kalljäst bröd
Kalljäst fungerar så att man gör en degvätska som är kall istället för fingervarm och att jäsningen görs i kylskåp. Passar de flesta brödsorter.

Artikelns sökord
Baka, bakning, utbakningssätt, baka bröd, bakningstekniker

 

 

Foto: Agneta Thorsén