Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Lingon - skogens röda guld

”På lingonröda tuvor…….” – den här för många välkända strofen ur melodin ”Flickorna i Småland” påminner oss om ett av våra mest använda och omtyckta bär, lingonet. Lingon har plockats och använts i århundraden. Benämningen ”skogens röda guld” ger en antydan om hur högt man har skattat detta bär genom tiderna.

Vilda lingon över hela Sverige
Lingon växer vilt i så gott som hela Sverige. Det absolut mest populära sättet att äta lingon på är som sylt. Sylt som dessert med mjölk, till gröt och som tillbehör till olika maträtter. Men lingondricka är också en god och vacker dryck som passar bra till mat eftersom den vanligtvis inte är så söt som annan saft.
Den röda färgen stimulerar vår aptit, så förutom att vara god ökar den vår vilja att börja äta - det ser extra gott ut med något rött i måltiden. 

Älskade lingonsylt!
Många kan inte tänka sig köttbullar och stekt strömming utan lingonsylt. Sylten passar också bra till kål, ofta till kåldolmar och kålpudding. Och många har nog barndomsminnen från skolan då det serverades finstrimlad vitkål blandat med lingonsylt till t ex blodpudding! Den röda sylten är också god att blanda med rårivet äpple och lite färskriven ingefära. Det ger extra sting och passar till ungefär samma maträtter som naturell sylt.

Enkelt att göra egen lingonsylt
Lingonsylt är enkelt att göra eftersom lingonen innehåller mycket pektin och sylten geleéar sig lätt. Det finns två sätt att göra lingonsylt på; antingen kokar man bären med sockret eller rårör dem sockret till rårörd lingonsylt. Då rör man de råa lingonen med sockret tills det är helt löst. Lingon innehåller ett naturligt konserveringsmedel, benzoesyra, som gör att de är hållbarare än andra bär. Benzoesyran gör också att man inte behöver tillsätta extra konserveringsmedel när man kokar sylt, gelé eller saft av dem.

Lingon i bakverk och desserter
Naturella lingon eller lingonsylt är även gott i bakverk och desserter. Mjuka pepparkakor blir extra mumsiga med lite lingonsylt i. Och lingon blandat med grädde i en parfait på pepparkaksbotten är en riktig höjdare!

Lingonlax | Coleslaw med lingon | Lingonskinka | Renskavsgryta med lingon | Vänskapsbröd med lingon | Raggmunk

Kolla in alla läckra recept med lingon i vår receptbank!