Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Fotokälla: Shutterstock
Enligt våra svenska näringsrekommendationer finns det 22 näringsämnen som vår kropp behöver. När man talar om mjölk förknippar man det direkt med kalcium, men mjölk innehåller faktiskt 18 av dessa 22 näringsämnen, i olika mängder. Förutom kalcium bidrar mjölk med bl a vitamin D, vitamin B, jod och protein Det är alltså ett livsmedel som ger mycket näring i förhållande till energiinnehållet, särskilt om det är en mager mejeriprodukt.
Behovet av kalcium är stort fram till 25-30 årsåldern, de vill säga den tid då benstommen byggs upp. Om vi äter mindre kalcium än vi behöver, ökar risken för benskörhet. Nya undersökningar pekar på att medelålders kvinnor kan minska skelettets kalciumförluster genom att äta tillräckligt med kalciumrik mat. Men det räcker inte bara med kalciumrik mat, skelettet behöver också fysisk belastning, vitamin D och det är bra att undvika tobak.
Kalcium behövs dessutom för att blodet ska koagulera och för att musklerna ska fungera normalt.
Magra mejeriprodukter bidrar också till att minska risken för flera olika sjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes.
Mjölk till måltiden?
Lättmjölk kan vara en bra måltidsdryck. Ett glas mjölk kan komplettera enklare måltider och mellanmål bra ur ett näringsperspektiv.
För en person med dålig aptit kan ett glas fetare mjölk bli ett värdefullt komplement till måltiden. Det är lätt att dricka utan att ge så mycket mättnad och bidrar med många näringsämnen som protein, vitaminer, mineraler och energi.
Äldre forskning tydde på att kalcium hämmade järnupptaget. Idag anser man inte att det finns något vetenskapligt stöd för att mjölk som måltidsdryck hämmar upptaget av järn på längre sikt.
Fettet i mjölken
Dryckesmjölk är ett magert livsmedel som endast står för ca 5 % av vårt fettintag. Andra mejeriprodukter kan vara fetare.
Mjölk och mejeriprodukter innehåller 70 % mättat fett och bara lite av det nyttiga omättade fettet. Det bästa valet för hälsan är mjölk, fil och ost med låg fetthalt och utan socker. Det är också bra att vara sparsam med grädde när man bakar och lagar mat.
Välj nyckelhålsmärkt för mindre socker och låg fetthalt
I smaksatt yoghurt, fil och annat kan det dölja sig mycket socker. En portion fruktyoghurt på två deciliter kan innehålla lika mycket socker som fem till sex sockerbitar.
Välj gärna Nyckelhålsmärkta mjölkprodukter. De innehåller mindre fett och socker.
Mejeri och Miljö
Mejeriprodukter kommer från kor som släpper ut metangas. Ur klimatsynvinkel är det därför bra att inte äta alltför mycket ost och andra mejeriprodukter. Samtidigt bidrar svenska betande djur till ett rikt odlingslandskap och till att vackra naturbetesmarker som gynnar biologisk mångfald.