Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

|

 

Svenskt lammkött är fantastiskt!


Lammköttet är ett härligt, mört och smakrikt kött som är tacksamt att tillaga. Att lammkött skulle smaka ull är bara en myt! Lage lamm med många mustiga smaker eller väldigt enkelt och låt smaken tala för sig själv.

Miljön
Du gör även miljön en tjänst när du väljer lammkött. Lammen växer så gott som uteslutande upp på tackans mjölk och på bete, samtidigt som de bidrar till att hålla landsbygden öppen och levande.

Krydda lammkött
Lammkött och vitlök är en lyckad kombination liksom lamm tillsammans med örtkryddor av olika slag. Rosmarin och timjan kanske är de mest klassiska. Men prova även lammköttet tillsammans med mynta, mejram, oregano, curry, dill, citron – vad du vill egentligen. Gott blir det alltid. Smaka dig fram!

Det internationella lammet!
En australiensare äter i runda slängar cirka 25 kilo lammkött per året! I Sverige äter vi 1 kilo lammkött per person och år – inte mycket att skryta med precis! I andra länder har man helt andra traditioner när det gäller lammkött – lammköttet står i centrum i matlagningssammanhang och man smaksätter det efter smak, sinne, tradition och kultur. Hur en lammgryta smakar kan bero på var i världen man befinner sig. Den persiska lammgrytan får smak av saffran och citron, och den marockanska av ingefära och kanel. I sydfrankrike puttrar lammgrytan med stora vita bönor och i Spanien doftar den av vitt vin och rosmarin! Visst vattnas det i munnen!

Svenskt, färskt lammkött året om!
Svenskt lammkött är något av det bästa man kan få i köttväg inte bara på hösten utan numera hela året. Men fortfarande räknas lammköttet för många till en av höstens gastronomiska höjdpunkter!

 

Lammgryta med vin och oliver | Grekinspirerade lammfärsbullar |Mustig lammgryta