Griskött
Griskött är mört och saftigt och har en god smak som passar att kombinera en mängd olika grönsaker och kryddor med både svensk och exotisk smak. Det är dessutom snabblagat och passar därför när man vill laga till något enkelt när tiden är knapp. Grisköttet är magert och innehåller bara 2–3 procent fett när det är putsat. Sidfläsk och bacon är naturligtvis fetare, men hela 65% av fettet smälter ut vid tillagningen. Att det dessutom är laddat med proteiner, mineralämnen och B-vitaminer är ju inte fel!
Många vill inte köpa griskött med fettrand, eftersom man då måste skära bort en del som man inte använder. Men ju mer fett man skär bort före tillagning, desto mindre karaktär får köttet i den färdiga rätten, eftersom mycket av smaken sitter i fettet.
I Sverige har vi friska och livskraftiga grisar som ger ett saftigt och marmorerat kött som smakar. Sedan 1986 är det förbjudet att ge grisar och andra djur antibiotika i förebyggande syfte. Grisar som trivs har knorr på svansen, och det har svenska grisar. I en stor del av Europa är det tillåtet att kupera svansen, något som ofta görs för att grisarna inte ska bita svansarna av varandra i de trånga och stressiga miljöer som de ofta måste vistas i. I Sverige är kupering förbjuden.
Livsmedelsverket rekommenderar att griskött alltid ska serveras genomstekt eller genomkokt. Ett bra sätt att kontrollera att köttet är färdigt är att kontrollera temperaturen inuti köttet med en stektermometer.
För griskött gäller generellt innertemperaturen 70° när köttet ska ätas. Man kan dock avbryta tillagningen något tidigare, i alla fall när det gäller större köttbitar. Detta för att temperaturen stiger ca 5° efter att man tagit steken ur ugnen.
Filé och ytterfilé kan stekas till 70° för att inte bli torr och hård. För andra styckningsdelar, som exempelvis lägg bör temperaturen gå upp till 72-75° och för karré gör det inget om innertemperaturen går så högt som till 85°. Då smakar just det köttet godast.