Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Salt

Salt är en sammanslagning av två grundämnen, Natrium och Klorid. Båda är viktiga
för att vi ska må bra. Vi svenskar äter alldeles för mycket salt, upp till 12 gram per dag. Det är dubbelt så mycket salt som vi borde äta för att må bra.

Livsmedelsverket rekommenderar 5 till 6 gram salt per dag, vilket är ungefär lika mycket som en tesked. Tänk på detta vid matlagning och framförallt vänj inte er vid salt mat. För mycket salt kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att man ska drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. För barn kan det vara bra att hålla nere mängden salt i maten, och att inte lära barnet att salta extra. Om man inte vänjer sig vid mycket salt i maten som barn är det lättare att äta mindre salt som vuxen.

Salt är ett livsmedel, inte en livsmedelstillsats, och har därför inget E-nummer.

» Mer om salt....