Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Basilika

Basilika är den mest populära örtkryddan i Sverige och den finns i flera varianter. Basilikan är den enda av örtkryddorna som har tropiskt ursprung, den kommer från Östra Afrika, Indien och Mellanöstern. Därför är den också känslig för låga temperaturer. Under +8° så får den kylskador.


Basilika lär ha växt runt Jesu grav efter uppståndelsen, där av det grekiska namnet basilikon som betyder ”kunglig”. Basilika tillsätts alltid mot slutet av tillagningen eftersom den fina smaken annars försvinner vid t ex kokning.


”Storbladig” basilika - är den som är vanligast med kraftig smak och doft. Klassisk i bl a pesto.
”Citronbasilika” - har små blad och doftar och smakar friskt av citron.
”Limebasilika” - har också små blad och doftar och smakar kraftigt av lime.
”Rödbladig” basilika - har stora röda blad. Smaken är stark, lite pikant.
”Kanelbasilika” - doftar och smakar kanel. Smaken är lite sötare än vanlig basilika.
”Grekisk” basilika - har små blad, plantans växtsätt är mer bollformat. Mild, aromatisk smak och doft.
”Thaibasilika” – kommer ursprungligen från Asien. Gröna stora, något spetsiga blad som smakar lite lakrits. God framför allt i asiatisk mat och desserter.

Text: Ewemans.