Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kummel

Det finns många olika arter av kummel. Mycket av den kummel som serveras på lunchrestauranger under året kommer från t ex Sydamerika och Nya Zeeland. Men på sommaren kommer den svenska kummeln Merluccius merluccius in till kusterna i större utsträckning - en riktigt fin sommarfisk.

Svart som natten är kummelns gap när den fångar sin favoritföda, räkor. Detta är mycket praktiskt då den jagar just på natten och alltså inte vill avslöja sina intentioner när den befinner sig intill sitt byte. Vår svenska kummel fiskar vi i Skagerrak, Kattegatt och i Nordsjön. Någon enstaka gång även i Östersjön. Den förekommer från Medelhavet upp till Island men tycker varken om för varmt eller för kallt vatten. Den svenska fiskekvoten är på mycket blygsamma 141 ton. Men det är på sommaren när kummeln kommer in till kusten för att leka som den blir vanligare i fiskdiskarna.

Kummeln har ett vitt och fast kött och är en mycket god matfisk som passar utmärkt att pochera eller tillaga i ugn. Som med all mager fisk får man vara vaksam så att den inte blir överkokt. Använd digital termometer! Ett oslagbart sätt att ha koll på tillagningen. Stick in spjutet i mitten av den tjockaste delen på filén och tillaga till ca 52°C.

Importerad kummel är fryst
Argentinsk kummel, kapkummel, chilensk kummel. Namnen är många på de importerade arter som förekommer på lunchmenyer och i storhushållen, året runt. Dessa importeras frysta som filéer och är prisvärda alternativ till den färska fisken. Men sommaren är tiden då du kan passa på att smaka på den färska kummeln från våra vatten.

Text: Svensk Fisk