Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 
Kräftor, kräftor, kräftor!

Enligt gammal tradition är det kräftpremiär i början av augusti. Trots att det inte längre finns en officiell premiär börjar de flesta ändå fiska runt detta datum. Om man inte äter havskräftor, då kan man njuta av kräftor året runt.

Trots att man idag kan fiska kräftor vid andra tillfällen är det fortfarande många som firar in sensommaren med en trevlig kräftskiva. Det är en speciell känsla när man i allafall i södra delarna av vårt land får uppleva att kvällen snabbt blir riktigt mörk men att det ändå är ljummet och skönt ute. De flesta börjar uppskatta att tända mysiga ljus i olika färger på långbordet. I matväg blir man ju sällan mätt på bara kräftor så bjud gärna på lite mer matiga pajer, riktigt gott bröd och ost eller en härlig buffé. 

För att få fiska flodkräftor och signalkräftor i Sverige måste en vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd eller ha tillstånd från fiskerättsinnehavaren. Det finns ett undantag för insjön Vättern. Under fem specifika helger under hösten finns vissa möjligheter för fritidsfiskare att fiska kräftor i Vättern utan krav på tillstånd. Det finns detaljerade regler för olika vatten som alla som fiskar måste följa. Det kan gälla sådant som kräftans storlek och vilka fångstredskap som får användas osv. För aktuell information är det alltid bra att låsa på Havs- och vattenmyndigheten.

Det vanligast är kanske att kokta kräftorna köps hos fiskhandlare eller i butik, frysta eller i spad. I princip varje år gör större tidningar tester för att ranka årets bättre och sämre köp.

Läs mer på http://sjomatsframjandet.se/