Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Agneta

Himmelsbröd, ca 20 bröd

25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
7 1/2-8 dl vetemjöl


Gör så här: 
Smula jästen i en bunke. Blanda vatten och mjölk och häll lite över jästen. Rör om så att jästen löser sig.

Tillsätt resterande vatten- och mjölkblandning, salt och honung. Rör ner fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet.

Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1-1 1/2 timme. Degen skall bara jäsa en gång.

Sätt ugnen på 250 grader. Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. OBS! Knåda inte degen - jäsbubblorna skall vara kvar.

Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.

Skär snabbt, enklast med en degskrapa, degen i 6-7 cm smala remsor.

Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.

Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 minuter. Låt svalna utan bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.


Tips!
Brödet är fantastiskt gott som det är men kan också varieras med olika smaktillsatser. Blanda i så fall ner smaktillsatserna innan du blandar i mjölet.

1. 100-150 g smakrik ost i små tärningar.
2. 1 dl pumpakärnor + 1 dl solrosfrön
3. 100 g fetaost + 10 grovhackade soltorkade tomater + 1 dl grovhackade svarta oliver + 2 tsk rosmarin

Fotokälla: Agneta Thorsén, Hembakningsrådet