Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Saftigt och gott är detta bröd där det grova skållas. Kan bakas ut som limpor, bullar eller kakor. Välj själv!
Skållning:
1 dl kruskakli eller havrekli
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl hela linfrön
1 dl lingonylt
4 dl kokande vatten
2:a dagen
8 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk rapsolja
ca 2,4 l vetemjöl
Gör så här dag 1:
Blanda de torra ingredienserna till skållningen i en rostfri bunke.
Koka upp vattnet och häll detta över den torra blandningen.
Rör om och täck skållningen med en tallrik eller plastfolie. Låt stå till nästa dag eller åtminstone tills det kallnat.
Gör så här dag 2:
Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i vattnet och rör tills det blandats. Tillsätt saltet och oljan och häll sedan detta över skållningen. Rör om ordentligt.
Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen ordentligt. Gärna 10 min för hand eller ca 5 min i maskin. Spara lite vetemjöl till utbakningen.
Låt jäsa i 30-60 min (denna första jäsning kan uteslutas om du har bråttom).
Tag upp degen på lätt mjölad bakbänk och arbeta den ordentligt. Forma 3-4 limpor, bullar eller kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Limpor läggs med fördel på tvären i en långpanna.
Låt jäsa 30-45 minuter eller tills brödet känns lätt och luftigt.
Grädda limpor i 225 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills brödet känns lätt och luftigt. Bullar eller mindre bröd gräddas i mitten av ugnen vid 250 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna på bakgaller under bakduk.