Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Grilla varsamt

Många underskattar värmen från glöden och bränner köttet. Höj grillgallret om det finns minsta antydan till att köttet börjar bli bränt. Hårt bränd mat är varken gott eller hälsosamt. Droppande grillolja/marinad tar lätt eld och kan förstöra köttet. Stekytan ska vara gyllenbrun, då smakar köttet allra bäst.

Goda marinader
Att låta köttet ligga i en marinad är ett praktisk sätt att sätta smak på köttet. Blanda till marinaden i en platspåse, lägg i köttet, och låt det hela marinerna minst ett par timmar men gärna över natten. Marinaden bör inte vara för söt. Då bränner den lätt! Slösa med kryddor i marinaden och marinera gärna köttet länge. Om köttet marinerats är det viktigt att torka bort marinaden med hushållspapper innan grillningen, annars kan köttet få en tråkig grillyta och marinaden droppar ner i glöden och fattar eld.

 

  • Så här gör du rätta glöden
  • Lägg gärna aluminiumfolie i botten på grillen. Den reflekterar värmen och dessutom blir det enkelt att tömma askan efteråt.
  • Lägg i grillkolen eller briketterna, snåla inte. Ta lite mer kol än du tror att du behöver. Forma en pyramid av kolbitarna. Häll på ½-1 dl tändvätska. Låt den dra in i kolen några minuter innan du tänder. Använd gärna långa braständstickor att tända med. En elektrisk grilltändare är ett miljövänligt och effektivt sätt att tända en grill.
  • Häll aldrig tändvätska direkt ur falskan på den ovilliga elden, flaskan kan lätt förvandlas till en brandbomb.
  • Nu kan det ta 20-30 minuter att få en jämn glödbädd. Låt gallret ligga på under tiden så att det blir ordentligt hett (då fastnar inte köttet i grillgallret). Det är först när kolet glöder och glödbädden är grå som grillningen kan börja. Bred ut kolen och sätt igång att grilla.
  • Släck glöden när du är klar med grillningen.
Praktiska grillverktyg
För att inte bränna fingrarna är det bra med pensel och grilltång med långa skaft. Vänd aldrig köttet med en gaffel, som sticker hål på köttet så att köttsaften rinner ut rinner ut. Vänd istället med en grilltång. En rejäl grillvante eller arbetshandske skyddar mot värmen. Vatten – gärna i en duschflaska – bör alltid finnas till hands. Droppande grillolja tar lätt eld och lågorna kan förstöra köttet.

Artikelns sökord
Grilla, lyckas med grillning, grillyta, perfekt grillning, grilla kött