Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Vad kan man grilla?

Tag fram köttet ur kylen ca ½ timme innan det ska grillas. Anledningen är att rumstempererat kött får finast stekyta och blir lagom genomgrillat.

När grillen är klar
Beräkna 1-2 minuter längre grilltid om köttet är kylskåpskallt, när det läggs på grillen. Djupfryst kött bör vara helt eller delvis tinat. Grilla på svagare värme och under något längre tid om det fortfarande är fryst i mitten.
Sätt grillgallret på lämpligt avstånd. Rejält avstånd, 15-20 cm, för tjocka köttbitar som Flintastek och spjäll. Mindre avstånd, ca 5-10 cm, för skickat kött utan ben. För tex. grillribs och kotlett med ben är 10-15 cm lagom avstånd.

Vad kan man grilla
Man kan grilla både kött, fisk och vissa grönsaker, som tex majskolvar, champinjoner, squash, tomater mm. Man kan grilla större köttstycken och man kan grilla portionsbitar. Fetare varor passar i allmänhet bättre att grilla än magrare. Ett magert kött kan man marinera för att få mer smak. Man kan också kombinera olika produkter på ett grillspett för att få mer smak, tex om man lindar baconskivor om korven som ska grillas. Om man vill göra grillspett är ett tips att grilla kött och grönsaker var för sig på olika spett, för att kunna anpassa grilltiden. Snitta fettkanter på kött, t ex kotletter.
Små fiskar, fisk i bit, och filéer bör läggas i ett halster för att undvika att de går sönder under grillningen. Stora fiskar blir godast invirade i folie och lagda på galler eller i glöden.

Bananer
Att grilla bananer är gott. Lägg bananen med skalet på direkt i glöden. När bananen är svart runt om är den färdig, det tar ca 5 min per sida. Därefter skär du upp skalet och lägger i glass eller grädde som man kan smaksätta med kanel eller ingefära, mycket gott! Om man vill kan man göra ett snitt i bananen, trycka i chokladbitar och vira in den i folie, innan den läggs på glöden, en given succé 

Artikelns sökord
Grilla, Grilla kött, Grilla fisk, Grilla grönsaker, grilltid, grilla spett