Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Apelsin även kallad solägget

Apelsin är en av våra mest populära citrusfrukter. Den finns att köpa i Sverige året om, men är som mest tillgänglig på vinterhalvåret.

Import
Under vinterhalvåret importeras frukterna från länder kring Medelhavet, medan de på sommarhalvåret kommer från Asien och Afrika. Det betyder att transporten av apelsiner blir kortare på vinterhalvåret och alltså mer av en säsongsfrukt än resten av året.

Ursprung
Apelsinen har sitt ursprung i Kina. I mitten av 1550-talet kom den som prydnadsväxt till Europa och de första större apelsinodlingarna anlades i Spanien på 1790-talet och i Italien ungefär 100 år senare. Apelsinträdet blir upp till 8 meter högt. Apelsiner äts mest naturella, men rivet apelsinskal kan även smaka bra i bakverk. Det vita lagret i skalet används vid pektinframställning.

Röda blodapelsinen
Blodapelsin är en egen botanisk art som innehåller ett naturligt färgämne. Den röda färgen kan bara utvecklas i kyla, därför odlas blodapelsiner på ställen som har varma dagar och kalla nätter. I början av säsongen är både skal och fruktkött ljusrött, men blir mörkare längre fram.
 
Tillbaka>>>