Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Vi mår bra av citrusfrukter

Att en citrusfrukter innehåller gott om C-vitamin det vet dom flesta. Men de innehåller även karoten, folat, en mängd växtämnen, flavonoider och fibrer som ingen vitamintablett kan ersätta. Och använd gärna skalet till smaksättning! En krydda som i princip är gratis!

C-vitamin antioxidant som främjar upptag av järn
C-vitamin är en antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa skadliga fria radikaler. Den kan inte lagras i kroppen utan bör tillföras varje dag. Det är ingen hemlighet att vi under vintertiden drabbas som mest av förkylningar och andra sjukdomar. C-vitamin sägs vara en av de viktigaste antioxidanterna och anses förebygga infektioner och trötthet.
Dessutom underlättar vitaminet upptaget av järn från den mat vi äter. Därför är C-vitamin i form av en citrusfrukt eller andra bär, frukter och grönsaker viktigt att få in i varje måltid. 

Citrusfrukter proppade av nyttigheter
Citrusfrukter innehåller även flavonoider, folat och lösliga fiber som hjälper till att stabilisera vårt blodsocker och hålla vårt kolesterolvärde på normal nivå. En hel del av dessa ämnen finns i hinnorna så det är en fördel att äta även det istället för att bara dricka juicen. Innehållet av kalium är bra för att stabilisera blodtrycket

Citrusskal till smaksättning
I citrusfrukternas skal finns ämnen med en lite skarp, intensiv smak som passar utmärkt som smaksättning i matlagning, dressing och bakning. Du får smak av citrus men inte syran som finns i fruktköttet. Vanligast är att använda skal från apelsin, citron eller lime.

Skölj och tvätta frukterna ordentligt innan du river av det allra yttersta skalet. Använd helst ekologiska frukter för att minska risken för att få i dig onödiga bekämpningsmedelsrester och antimögelmedel.
Använda bara det yttersta skalet, inte det vita som lätt kan bli beskt. Det bästa sättet att riva skalet är att använda ett så kallat cestjärn. Men det går också bra att riva på ett rivjärn. Använd den minsta rispfunktionen. Då brukar det vara enkelt att fästa en bit smörpapper på rivjärnet och riva skalet (smörpappret ska alltså vara mellan rivjärnet och frukten) så fastnar skalet på pappret. Sen är det bara att skrapa av skalet från pappret. Betydligt enklare än att pilla bort skalet som fastnat på rivjärnet.
Smaken på skalen varierar mycket så smaka dig fram till lagom mängd. Det är ofta svårt att ange exakt mängd i ett recept. Vissa skal är beskare än andra.

Mycket mer än apelsin
Citrus är mycket mer än bara apelsiner och citroner. Det är helt växtsläkte med cirka 100 arter. Nedan kan du se namnet på de vanligaste citrusfrukterna. 

 

Apelsin   Kumquat   Pomelo
Citron   Lime   Pomerans
Blodapelsin   Limequat   Satsumas
Clementin   Grapefrukt   Blodgrape
Minneola   Ugli   Sweetie
         

 

Apelsinmarinerad kyckling | Apelsinfisk med kryddgrönt | Couscous med frukt | Rostad aubergin med apelsinsallad

Tillbaka>>>