Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Grapefrukt

Det finns både blond grapefrukt med gult fruktkött och blodgrapefrukt med mer eller mindre rött fruktkött. Somliga sorter har bara svagt rosafärgat kött medan andra har intensivt rött kött.

Ursprung

Grapefrukten är en ung citrusfrukt. Den påträffades på Puerto Rico i mitten av 1700-talet och det är osäkert varifrån den ursprungligen kommer. Sannolikt är den en korsning mellan apelsin och pomelo. Den kan möjligen också ha uppkommit genom en ärftlig förändring i ett skott av pompelmus. Florida blev tidigt centrum för odling och förädling av grapefrukt och därifrån kom de första plantorna till Europa så sent som på 1910-talet.

Olika färger på fruktköttet.
Det finns både blond grapefrukt med gult fruktkött och blodgrapefrukt mer eller mindre rött fruktkött. Somliga sorter har bara svagt rosafärgat kött medan andra har intensivt rött kött. Grapefruktens friskt syrliga smak med en bitter nyans gör att den passar bra som frukostfrukt. Den är god att blanda i sallader.

Text: Håkan Svensson, restaurangchef och källarmästare.

Tillbaka>>>