Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Plommon (Pronus domestica)

Plommon är stenfrukter med skiftande storlek, form, färg och smak. De lär komma från västra Asien (Kaukasus och Kaspiska havet) och det ska finnas mer än 2000 sorter. Vissa sorter har fruktköttet fastvuxet vid kärnan, medan andra har kärnan liggande fritt mitt i frukten.

Plommon är underbart goda att äta naturella. De passar också utmärkt för inkokning och syltning, i pajer och bakverk.
Det finns svenska plommon från augusti till oktober. Vi importerar plommon från såväl Europa som Sydamerika och södra Afrika. Omogna plommon mognar i rumstemperatur på någon dag. Mogna plommon bör förvaras svalt, de har relativt kort hållbarhet.

Några av de mer kända svenska sorterna förutom Komet är:

  1. Herman - mognar redan i juli. Ett blåviolett plommon med fast fruktkött och lätt syrlig smak.
  2. Opal - har korsats och dragits upp på Alnarp. Det är ett rödviolett, ovalt plommon med gult, saftigt fruktkött. Början av augusti.
  3. Viktoria - kommer ursprungligen från England. Ett rödlila plommon med oval form. Fruktköttet är ljusgult med söt smak. September.

Sviskon
Sviskon är en typ av plommon som är blå eller blåvioletta, små, ovala med spetsig topp. Kärnan lossar lätt och fruktköttet är fast och har högre sockerhalt än plommon.
Vi importerar sviskon från främst Tyskland under augusti och september