Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Nu är det äpplets glansperiod!

Nu är det högsäsong för svenska äpplen. Doftande, sötsyrliga och alldeles underbara. Utbudet är stort och varierat när det gäller olika svenska äpplesorter och användningsområdet är oändligt. Men vad ska vi göra med vårt överflöd när vi inte orkar äta upp allt direkt? Här får du förslag och tips! 

Populärast och i en egen division är Ingrid Marie och Aroma, följda av Discovery, Cox Orange, Alice och Transparente Blanche. Men en ny sort som upptäcks av fler och fler är Frida, som skördas under hösten men är fantastiskt hållbar och efter lagring i rätt miljö kan vissa sorter säljas ända fram till midsommar.

Hushålla med dina äpplen
Äpplen är fantastiska, men många har svårt att hinna och kunna ta hand om skörden. Här finns förslag på hur du kan använda äpplena själv eller hur du kan dela med dig av överskottet.

  • Förvara äpplena i t ex matkällare eller på sval plats för längre hållbarhet
  • Gör äpplemos och frys in eller konservera på annat sätt
  • Frys ner äppleklyftor, de blir ibland lite fuktiga och lätt brunfärgade men passar bra till pajer eller att steka
  • Lämna in äpplena till ett musteri.
  • Torka äpplen i ringar eller mindre bitar
  • Äpplen är goda i matlagning, konservering, bakning, desserter och sallader (se receptförslag nedan eller sök i vår teceptbank).
  • Dela med dig till grannar, vänner och bekanta
  • Fråga om en skola, förskola eller ett äldreboende vill ha äpplen
  • Undersök om de kan användas som foder till vilda djur
     

Svenska äpplen med mycket smak
Våra svenska äpplen har en lång mognadsprocess, vilket gör att vi får äpplen som smakar och doftar som allra bäst. Det är vårt nordliga klimat som bidrar till detta. Solens värme under dagarna och sensommarens kyliga nätter. Den långsamma mognaden och den sena skörden bidrar dessutom till att svenska äpplen behåller fler viktiga näringsämnen.

Äpplen som grovrivs eller skärs i mindre bitar passar gör många sallader extra god genom att tillföra sötma, syra och saftighet. Om äpplena blandas med något syrligt minska risken för brunfärgning.

Ett äpple om dagen är bra! 
Forskare har uppmärksammat att äpplen innehåller mycket antioxidanter (flavonoider och andra polyfenoler) som kan stärka vår hälsa på många olika sätt. Det gamla ordspråket " an apple a day keeps the doctor away" håller alltså fortfarande!


Man delar in äppel-typerna i tre grupper:

  1. Astrakaner, mognar tidigast och har ett sött, mjukt och saftigt fruktkött. T.ex. Transparant Blanche, Alice och Discovery
  2. Kalviller som mognar i oktober är en något hårdare äppletyp med en friskare smak. T.ex. Gravenstainer, Åkerö och Katja.
  3. De som mognar sist är Rennetter, fasta äpplen med mycket smak. T.ex. Cox Orange, Aroma och Ingrid-Marie


Några svenska äpplesorter

Aroma
Ett riktigt gott dessertäpple som är ganska oömt och har en angenäm syra och smak. Aromaäpplet är en korsning mellan äpplesorterna Ingrid Marie och Filippa.

Discovery
Ett äpple med friskt söt och aromatisk smak. Fast och vitt/vitrosa fruktkött. Gott dessertäpple som även passar i sallader.

Mio
Söt och mild smak har detta äpple. Vitrosa och ganska löst fruktkött, smaken är söt och mild. Passar bäst att äta som det är men fungerar också i matlagning.

Åkerö
Ett härligt äpple med sött, milt och aromatiskt fruktkött. Från Åkerö säteri i Södermanland kommer detta äpple. Moderträdet – som nästan strök med under 1800-talet, men hämtade sig – uppges vara minst 300 år och troligen ditfört från Nederländerna.

Stekta äppleklyfter som dessert eller tillbehörKorvpanna med äpple och lök |Vitkålssallad med äpple och morot |Kycklinggryta med äpple, purjo och skinka | Äpple- och havreplättar | Rödkålssallad med äpple | Potatistårta med äpplemos

 

 

Tillbaka>>>