Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Päron

Herzogin Elsa, Clara Frijs, Alexander Lucas

När man hör dessa namn tänker man väl knappast i första hand på päron. Men svenskodlade päron är vad det handlar om. De svenska päronsorterna har väldigt stiliga namn och oftast härstammar namnen från dess upptäckare eller odlare. Men redan de gamla grekerna... jodå, de odlade päron. Och flera sorter dessutom. Med romarna spred sig träden över Europa. Till Sverige kom päronen under medeltiden. .

Godast mogen!
Vare sig man äter päron naturella eller tillsammans med ost eller i sallader, är de godast när de är riktigt mogna. Ett moget päron ger efter vid ett lätt tryck uppe vid skaftet. Mogna päron har dock mycket kort hållbarhet och säljs därför omogna i butiken. Kan man inte få tag på mogna päron får man istället köpa dem i god tid innan de ska ätas. Förvara dem i en platspåse i rumstemperatur så mogna de på några dagar. Vill man att de ska mogna riktigt fort kan man lägga i ett äpple tillsammans med päronen i påsen. Etylengas som äpple avger gör att päronen mognar snabbt.

Hantera päronen som ägg!
Päron är mycket sköra och bör hanteras som ägg! Har du päron i din trädgård och får riktigt många – så kan du förvara dem i en trälåda med tidningspapper emellan. Men förvara då inte päronen ihop med äpplen på grund av etylengasen, se ovan.

Vad kan man göra av päronen?
Vill man förvara päronen länge kan man frysa dem i sockerlag. Koka då en sockerlag av 1 liter vatten och 2-3 dl socker. Skala och klyv päronen, ta bort kärnhusen och lägg efter hand ned päronhalvorna i den kokande lagen. Tillsätt 2 krm askorbinsyra blandat med lite socker – askorbinsyran gör så att päronen inte mörknar. Koka några minuter. Ta upp halvorna och lägg i frysförpackningar eller glasburkar. Häll på lag så att frukten täcks. Låt kallna och frys in! Jättegott med vaniljsås el vispad grädde!

Eller varför inte en riktig gammal klassiker! Använd inkokta päron, se ovan. Du kan också ta konserverade päron från burk. Sätt ugnen på grill. Dela päronen, lägg i en ugnssäker form och täck med några mintchokladbitar (After eight) på varje. Gratinera några minuter tills chokladen smält och päronen är varma. Servera med glass. Eller gör en toscasmet och bred över innan gräddning – det är lika gott!

Tillbaka>>>