Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Moussaka med lammfärs, zucchini, aubergine och potatis,
8 bufféportioner

600 g lammfärs
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk flytande smör
500 g hela tomater, konserverade
salt och svartpeppar
500 g ”gammal” potatis, skalad, skivad
400 g aubergine, skivad
400 g zucchini, skivad
2 ½ msk olivolja
salt och svartpeppar

Sås:
3 äggulor
4 dl matyoghurt
2 dl riven ost, gärna grekisk hårdost


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg grönsaker och potatis i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Stek i ugn ca 15 min.

Fräs lök och vitlök i smör i panna med höga kanter eller gryta. Tillsätt färs och bryn tills den blivit smulig och fått färg. Sila av spadet från tomaterna och blanda ner dem, rör om och smaksätt med salt och peppar.
Sänk ugnstemperaturen till 200º.

Varva färs, grönsaker och potatis i en smord ugnsfast form.

Vispa ihop äggula och yoghurt, tillsätt hälften av osten och blanda väl. Häll såsen i formen, strö över resten av osten och grädda i ugn ca 40 min.

Tillaga gärna moussakan dagen före och värm den lätt i ugn.