Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Mustig lammgryta, 4 portioner

400 g grytbitar av lamm
1½ dl vatten
2-3 msk kinesisk soja
1 burk (400 g) krossade tomater
1 msk tomatpuré
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver (kan vara olika stark)
½-1 krm cayennepeppar (försiktigt!)
1 tsk timjan
1 tsk saltsvartpeppar
1 stor hackad gul lök el 2 små
1 dl lätt crème fraiche eller mjölk (kan uteslutas)
2 msk vetemjöl eller maizenaredning
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad dill
ev 200 g soltorkade, marinerade tomater (kan uteslutas)


Gör så här:
Koka upp vatten med soja, krossade tomater, tomatpuré, pressad vitlök, paprika, cayennepeppar, hackad gul lök, salt och peppar.

Skär köttet i kuber ca 2x2 cm. Lägg ner lite kött i omgångar i den kokande vätskan och låt det koka upp emellan. Koka på svag värme under lock ca 20-40 min eller tills det är mört. Känn med en provnål.

Blanda crème fraiche med vetemjöl, rör ner i grytan och låt koka på svag värme ytterligare 10 min.

Skär de torkade tomaterna i mindre bitar och tillsätt grytan. Rör ner timjan, persilja och dill. Smaka av med mer kryddor.

Servera med potatis, ris, matvete eller cous-cous och grönsaker eller sallad efter säsong.