Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kycklingragu med apelsin och rotfruktspytt

Rätten är tillagad i gryta men det går att anrätta den i ugn. Använd en långpanna eller ugnsfast form och följ receptet i övrigt. För att göra det enklare kan ni använda färdigstyckad kyckling eller ett paket med bara kycklingklubba.


1 stor kyckling eller 4 st kycklingklubbor
2 dl koncentrerad äppeljuice
6 dl vatten
1 gul lök
½ påse torkade blandad frukt
1 äpple
1 ½ msk potatismjöl
6-8 potatisar
2 morötter
1 bit kålrot
1 dm purjolök gröna delen
2 msk rapsolja
salt och peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda juicen och den torkade frukten i en kastrull. Koka upp. Grovhacka löken och dela det i bitar som sedan läggs i grytan.

Dela kycklingen med en kniv längs ryggraden. Fläk ut den och skär den i två halvor. Dela halvorna på mitten och dra av skinnet. Lägg kycklingdelarna i grytan och låt sjuda i ca 25 minuter eller till köttsaften är klar och genomskinlig.

Under tiden skala rotfrukterna och skär i små tärningar. Hacka purjolöken i bitar.
Bryn rotfrukterna i stekpanna, lägg i långpanna och strö över purjolöken för att sedan steka färdigt i ugnen ca 20 minuter på 175 graders värme. Glöm inte salta och peppra.

Ta upp kycklingen och låt den svalna något. Sila buljongen. Blanda ner ett rårivet äpple. Låt såsen koka ihop tills 5 dl återstår. Mixa såsen slät i en matberedare eller mixer. Red av såsen med 1 ½ msk arrowrot utrörd i 3 msk vatten.
Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär upp köttet i bitar.

Servera kycklingen med äppelsåsen och en färgglad rotsakspytt.