Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kyckling - gott, läckert och variationsrikt

Passar alla
De flesta vuxna och barn tycker mycket om kyckling och äter det gärna. Det vita, milda kycklingköttet passar alla smaker. I så gott som alla världens länder tillagar man och äter kyckling i en mängd olika varianter. Kycklingen med dess milda smak kan kombineras med massor av olika grönsaker och kryddor. Tack vare influenser från andra länder se vi nu kycklingen i många olika skepnader även i Sverige. Thailändsk, vietnamesisk, cajun, texmex osv.

Konsumtion och näring
Kyckling är ett allsidigt sammansatt kött som ger oss många av de livsviktiga näringsämnen som vår kropp behöver som t.ex. högvärdigt protein, mineraler samt flera vitaminer. Den lilla mängd fett som finns är omättat. Tar man bort skinnet från kycklingen blir fetthalten mycket låg, bara ca 1-2%. Kycklingen innehåller också flera B-vitaminer och mineralämnen som bla magnesium, zink och selen.

Märkning av svensk kyckling
Flera studier visar att många föredrar svensk kyckling, men att det är svårt att se på förpackningen var kycklingen kommer ifrån. Eftersom det i dag inte finns någon obligatorisk ursprungsmärkning av kyckling har branschen enats om en gemensam märkning. Från och med år 2006 märks all svensk kyckling och kalkon som ingår i Svensk Fågel med en tydlig blågul märkning.

Det blågula ursprungsmärket garanterar att kycklingen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige. När man köper en svensk kyckling eller kalkon så kan man spåra dess ursprung. Allt från kläckning, uppfödning och slakt går att spåra. Märkningen garanterar att köttet har hög livsmedelskvalitet och är fritt från salmonella.

Klimatsmart med kyckling

Just nu är som bekant klimatfrågan mycket aktuell och det finns många sätt att värna om miljön och klimatet. En del av problemen, och lösningarna, ligger i varje människas val av mat. Kyckling är ett köttslag som ligger bra till ur klimatsynpunkt.

Majskyckling
All svensk kyckling är sprättkyckling vilket innebär att de föds upp i stora hallar där de går omkring lösa. Kycklingarna sprätter och pickar på en bädd av hackad halm eller kutterspån. Fodret består till största delen av svenskt spannmål. Men vill man köpa kycklingar uppfödda på helt vegetabiliskt foder så finns det också.
Majskycklingens härliga gyllengula ton kommer av att den föds upp på nästan bara majs i stället för kraftfoder. Köttet är saftigt, smakrikt och har en mild sötma som kan härledas till den gyllene dieten. Kycklingarna får växa till sig långsamt i naturlig takt och blir oftast betydligt större än ”vanliga” kycklingar. Runt 1,6 kilo är normalvikt på en fin majs-kyckling.

Hygien är A och O vid hantering av kyckling
Det viktigaste vid hantering av kyckling, precis som allt kött, är att ha god hygien. Diska knivar och skärbräden efter att ni har skurit kyckling. Se till att kycklingköttet är helt genomstekt, d.v.s. cirka 70ºC (kokt/grillat), det innebär att köttet ska vara helt vitt – inte skärt eller rött eller blodigt invid benen. Om man följer dessa regler så smittas vi inte av campylobacter


Här hittar du förslag på goda Kycklingrätter från vår receptbank!

Vårkyckling med grönsaker   l  Snabb strimmelkyckling | Citrusmarinerad kyckling | Solgryta | Currykyckling