Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Gurka

Visste du att gurkan är äldre än tomaten och att den ursprungligen kommer från Indien där den växer vid Himalayas fot. Gurkan räknas som en grönsaksfrukt.

Gurkan är vår mest vattenrika grönsak med ett innehåll av 96 procent vatten. Den innehåller endast en liten mängd vitaminer och mineraler och få kalorier.

Temperatur vid förvaring
Slanggurka bör förvaras vid temperaturer mellan 8–14ºC, medan Västeråsgurkan mår bäst av att lagras vid 13ºC. Lägg gärna gurkan på den varmast platsen i ditt kylskåp vilket kan vara på en dörr eller lite längre ner. Prova dig fram med en termometer. Är det kallt i hela kylskåpet så prova med att lägga en tidning eller lite silkepapper runt gurkan. Den tar skada av såväl låg som hög temperatur.
Låt gärna förpackad gurka ha kvar sitt plasthölje, det skyddar mot uttorkning och mekaniska skador. Eftersom grurkan innehåller så mycket vatten förlorar den snabbt vätska och skrumpnar ihop om snittytan i täcks med plast.

Gurka är känslig för etylengas och kan lätt börja ruttna om den utsätts för etylengas från t ex tomater, äpplen, päron eller plommon. Detta är ytterligaren en anledning att förpacka den i plast som etylengasen ute. 

Gurka är godast kall. Vid tillagning förlorar den snabbt både smak och konsistens. Gurkan är god i bitar för att dippa och på smörgås där den ger både saftighet och lite färg. Gurka i sallad, picklad eller i tzatsiki får räknas som klassiker. Den är också god i kalla soppor och gurkan är fantastik att dekorera med om du använder en så kallad grönsakssvarv. 
Gurkan skal kan vara olika tjockt och ha olika mycket smak. Vissa gurkor kan ha tjockt skal som kan upplevas lite beskt.

Produktion och konsumtion
I Sverige odlas den mesta slanggurkan i växthus i södra Sverige. Under vinterhalvåret är det både för kallat och mörk för att odla grukas i Sverige. Då importeras den mesta gurkan vi äter.
Att odla gurka i Sverige under vintern kräver mycket energi, men numera används energin mer effektivt flera odlarna använder förnyelsebar energi vilket gör att vi fått en klimatvänligare och längre säsong för den svenska gurkan.

Odling i växthus innebär ofta att det krävs betydligt mindre mängd växtskydd än vid odling på friland, eftersom luftfuktighet och insekter kan kntrolleras på annat sätt.

Svalkande gazpacho | Inlagd gurka | Tzatziki | Vårrullar med grönt och ingefärsdip | Kycklingsallad med nektariner | Kall soppa med gurka, avokado, mynta